LAC FRISIA ROOKVRIJ VANAF 1 JULI!


 
Oudste voetbalclub van het Noorden wil springlevend blijven
 
Zoals al aangekondigd in de Algemene Ledenvergadering begin dit jaar heeft het bestuur van LAC Frisia besloten om vanaf 1 juli 2018 het sportcomplex De Magere Weide volledig rookvrij te maken. Bv Sport in Leeuwarden is een van de belangrijke aanjagers van dit initiatief. Samen met de bv Sport, de Nederlandse Hartstichting en andere Leeuwarder sportclubs wil LAC Frisia meehelpen om gezamenlijk de sportterreinen in Leeuwarden rookvrij te maken. Dit bericht is de start van onze Rookvrij Campagne. In aanloop naar 1 juli zullen we meerdere malen berichten - op de website, in onze nieuwsbrief en in andere uitingen - waarom het zo belangrijk voor onze club en onze jeugd is om dit door te zetten en dat iedereen zich daar achter schaart.
 
Sinds de Nederlandse Hartstichting samen met de sportbonden in augustus 2017 het initiatief hebben genomen om te komen tot een rookvrije generatie, hebben steeds meer sportclubs ervoor gekozen om hun buitenterrein rookvrij te maken. De Hartstichting verwacht dat met steun van de sportbonden er nog veel rookvrije sportverenigingen bijkomen.
 
De sportbonden KNVB, KNHB en KNKV kiezen dus voor een Rookvrije Generatie. Zij hebben de gedeelde ambitie om een gezonde, sportieve leefomgeving voor kinderen te bevorderen. Zij zetten zich in voor rookvrije voetbal-, hockey- en korfbalterreinen. Veel kinderen zijn lid van een sportvereniging. Alleen al voor voetbal, hockey en korfbal gaat het om 800.000 kinderen tot 18 jaar.
 
Helaas raken wekelijks honderden kinderen verslaafd aan roken. Uit onderzoek is bekend dat het voor kinderen moeilijk is om roken te weerstaan als zij anderen zien roken. 90% van de Nederlanders vinden dat roken en sport niet samengaan. Maar toch wordt er langs de lijn bij sportclubs nog veel gerookt, kijk maar eens om uw heen, of misschien doet u er zelf wel aan mee. De Hartstichting wil hier verandering in aanbrengen en roept sportverenigingen sinds 2016 daarom actief op hun sportterrein rookvrij te maken.
 
De sportvereniging is een plek waar nog altijd veel gerookt wordt. De Hartstichting steunt sportclubs om hun vereniging rookvrij te maken. Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en vele kankersoorten (blaaskanker, slokdarmkanker, longkanker etc.). Het is daarom belangrijk dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving en niet beginnen met roken.

Waarom willen wij een rookvrije sportclub, een rookvrij Frisia?

Zien roken, doet roken. In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen ervoor dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrije sportclub draagt bij aan een Rookvrije Generatie. Helpt u mee?

 
De Hartstichting zet zich in voor een rookvrije toekomst van kinderen . LAC Frisia en ook andere sportclubs in Leeuwarden sluiten zich hier graag bij aan.
 
Rookvrij opgroeien

Maatregelen die de Hartstichting neemt om onze kinderen rookvrij laten opgroeien zijn:
 • rookvrij maken van de omgeving waarin kinderen opgroeien
 • rokers motiveren om te stoppen 
 • rokers vragen niet te roken in het bijzijn van kinderen
 • de overheid oproepen om maatregelen te nemen om roken minder normaal en aantrekkelijk te maken voor de jeugd
Hoe minder mensen roken, hoe gemakkelijker het voor kinderen is om rookvrij op te groeien.


Maatregelen die LAC Frisia neemt om onze jeugd rookvrij te laten voetballen zijn:
 • Rookvrij maken van het hele voetbalterrein inclusief de parkeerplaats.
 • Niet roken in aanwezigheid van de jeugd. Dus niet meer op het voetbalveld, niet in de kantine, kleedkamer, voor de ingang. Maar ook niet bij het in-en uitstappen uit de auto op het parkeerterrein van LAC Frisia of bij een andere club als u als ouder mee gaat.
 • Aanspreken van mensen op het terrein indien zij toch roken en hun wijzen op het feit dat LAC Frisia een rookvrije vereniging is geworden.

Natuurlijk kunnen wij niemand verbieden te roken en we willen ook geen politieagent spelen. Wij gaan uit van het gezond verstand van alle ouders, opa’s en oma’s, familie, vrienden en andere toeschouwers en dat zij begrip tonen voor ons beleid.
Mogen mensen zich aangesproken voelen en wel hulp zouden willen bij het stoppen met roken, dan kunnen wij hen verwijzen naar hun huisarts of naar de GGD Fryslân (www.steunpuntstoppenmetroken.nl)
Kijk voor mee informatie op www.rookvrijegeneratie.nl
 
Doe mee
 

Afdrukken

Bcl
Textielstra
Adrenna
Veltman Footer
Ing
Vos

Contact

 • Contactgegevens
 • Routebeschrijving
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Inloggen / uitloggen

Volg Frisia