Wedstrijdverslag: Het H-woord

MARTIJN DE HAAS

Het H-woord, zo’n woord wat in de voetballerij niet hardop uitgesproken mag worden. Zo’n woord dat ‘verlammend’ zou kunnen werken. Zo’n woord waarvan de pers smult als het niet lukt. Zo’n woord spreek je dus niet hardop uit. Maar Frisia MO13-2 durft het aan, blaakt van het zelfvertrouwen en neemt met niks minder genoegen: Herfstkampioen worden.

En dat doel is reëel. Na de recente overwinningen op Bolsward en Stiens staat Frisia MO13-2 bovenaan, weliswaar met 1 wedstrijd meer gespeeld dan de nummer 2, maar met een overwinning op diezelfde nummer 2 zou de koppositie definitief overgenomen worden en waren de vooruitzichten meer dan rooskleurig.

Vandaag stond het treffen met diezelfde nummer 2, Hardegarijp MO13-2, op het programma in Hardegarijp. Het eerste onderlinge duel was een ware thriller geweest met gigantische kansen over en weer, maar waar het heel lang 0-0 was gebleven. In de ‘dying seconds’ had Hardegarijp toch voor een enorme kater voor Frisia gezorgd door de 0-1 aan te tekenen. Man-of-the-match destijds: keepster Sterre.

Nu enkele weken later, waarin Frisia geen wedstrijd meer verloren had, zou blijken of deze zeperd rechtgezet kon worden. Destijds ontbrak Mirte in de verdediging maar was vandaag wel van de partij. De coaches en aanwezige trainers konden verder wederom over een volledig fitte selectie beschikken.
In de vertrouwde opstelling werd onder frisse maar aangenaam zonnige omstandigheden afgetrapt op een prima grasveld. Het blijft toch geweldig om te zien dat dit team over misschien wel de grootste groep supporters van Frisia beschikt, in ieder geval de meest enthousiaste, super! En de reden is ook meer dan logisch, de MO13-2 is een hechte vriendinnengroep en speelt leuk, aanvallend en bovenal sportief voetbal.

Zoals te verwachten ontliepen deze teams elkaar bijzonder weinig. Het spel ging in de beginfase over en weer en Frisia leek een klein overwicht te hebben. Toch was het Hardegarijp die met een levensgevaarlijke uitbraak dicht bij de openingstreffer was. Direct was duidelijk van wie het gevaar kwam bij de tegenstander: de aanvoerster met rugnummer 3. Maar waar in het ‘heenduel’ de doelpunten maar niet wilde vallen, was het nu wel snel raak. Danique, de laatste weken steeds beter in vorm, maakte een prachtige combinatie met Suze in stijl af door de benen van de keeper! Yes, dit was het begin waarop we hoopten.

Het vervolg van de eerste helft betrof een waar schaakspel, een schaakspel voor gevorderden wel te verstaan, als ware Karpov tegen Kasparov in hun beste dagen. Frisia verloor echter de grip op het middenveld en werd naar achter gedwongen. En waar onze verdediging enkele keren mis taste is er altijd onze keepster Sterre nog. Na eerdere goede ingrepen kwam niet veel later haar moment: een geplaatst schot van Hardegarijp met bestemming kruising werd door Sterre met een prachtige zweefduik uit de hoek geplukt, applaus alom!

Het gevaar met rugnummer 3 was echter niet te stoppen, op pure kracht en snelheid wist zij uiteindelijk toch onze verdediging uit te spelen om alleen voor de keeper eenvoudig af te ronden. Zodoende werd nog voor rust door Hardegarijp een achterstand omgezet in een voorsprong.

Wat te doen met hun nummer 3. Dat was het vraagstuk wat in 10 minuten pauze opgelost moest worden. Uiteindelijk werd besloten om Mirte ‘op te offeren’ en haar als enige taak mee te geven om bij hun aanvoerder bovenop de hielen te zitten. Ons vertrouwde systeem werd hiermee verlaten, maar soms moet je iets forceren.

De 2e helft werd aangevangen en aanvankelijk veranderde het spelbeeld nog weinig. Frisia speelde niet voldoende georganiseerd en kon aanvallend geen vuist maken. Totdat Silke eindelijk op haar ‘brommer stapte’ en gas begon te geven aan de voor haar zo vertrouwde rechter zijlijn. En zoals vaker dit seizoen wist zij een van haar fraaie rushes om te zetten in een goal: 2-2! De wedstrijd lag weer open!

Dit leek een kantelpunt te worden, zo voelde het, dat moest het zijn, het was nu een kwestie van doorpakken, zou je zeggen toch. Maar vrijwel direct na de 2-2 wist Hardegarijp uit te breken en hoewel de aanval al onschadelijk gemaakt leek, viel na een zeldzaam foutje van onze verdediging alsnog de 3-2. Weg momentum. Het was nu wederom Hardegarijp die via de ‘Beul van het Noorden’ ons doel maar bleef bestoken. Het was echter of Sterre die dwars lag, of het vizier wat net niet scherp stond, dat het nog even 3-2 bleef. Maar uiteindelijk moesten we onze meerdere erkennen, niet veel later viel de 4-2.
Vandaag zou er gewonnen moeten worden, maar 3 goals in 10 minuten tijd zou een onmogelijke opgave blijken. Frisia drong nog wel aan, speelde weer goed en ondanks een slim ingetrapte vrije trap van Victory bleven de punten in Hardegarijp. Zij zullen, als er geen gekke dingen gebeuren, met de titel Herfstkampioen mogen pronken. Toch staat het H-woord ook voor Helden. En dat zijn de meiden van Frisia MO13-2. Want ondanks de teleurstelling, zijn er nooit verwijten en is er direct weer plezier onderling, klasse.
 

Afdrukken

Bcl
Textielstra
Adrenna
Veltman Footer
Ing
Vos

Contact

  • Contactgegevens
  • Routebeschrijving
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Inloggen / uitloggen

Volg Frisia