Frisia 5 in de ban van raadsel ‘(HW)’

Goedendag, beste lezers en lezeresjes.

Zo, daar zijn we weer. Tsjonge tsjonge wat duurde de zomerstop weer lang zeg en wat waren de vriendjes van ut Vijfde weer blij dat ze t veld op mochten. U zult begrijpen dat de Goden van Ut Vijfde wel toe waren aan een verzetje, nu eind augustus wereldkundig werd gemaakt dat tieneriddol Anneke Grohnloh heeft besloten er mee te stoppen. Dat hakte er behoorlijk in, vooral bij keeper Anne de Vries. ‘Onze voornaam begint suwat gliek, weest wel Ted, en dat skept gliek een band. Ik hef haar een keer zien optreden tiedens t voorprogramma van Gert en Hermien. ‘Ik was gliek verkocht. Wat een stem en wat een mooie achternaam!! Wie heet dr nu Grohnloh?? ‘Ik met n deursnee achternaam ken daar alleen maar jaloers op weze!. Ik vien Paradiso oek sun mooi plaatsje.. Ze zong al over die prachtige concertzaal in Amsterdam (Paradiso, 1960), voordat t daadwerkelijk bestond. Bistou wel es in t concertzaal Paradiso weest in Amsterdam Ted?? Ast binnekomt siest allemaal palmbomen en zandstranden, netzoals in t liedje is bekreve. ‘Paradiso met je palmenstrand...’.,. Heerlijk toch, Ted?..Ze had toen al een vooruutziende blik, en dan hef ik t nog niet eens over één van de beste protestsongs aller tieden’Brandend Zand’over de Vietnam-oorlog. Zij zong hier al over terwijl die oorlag pas jaaaaren later uutbrak. Meesterlijk’, aldus keeper Anne(ke).
 
Maar goed, half augustus  stond het grootste deel van de selectie (3 man) dus alweer te trappelen van ongeduld. Doelstelling, aldus leidersJaap Terpstra en Gerton Werkena, is duidelijk: verder in beker en handhaving in de lastige 5e reserveklasse. Nou, beste lezertjes en lezerinnetjes. Ëén doelstelling is inmiddels bereikt. Een mijlpaal in de historie van Ut Vijfde’WE BINNE DEUR INNE BEKER!! Sinds de invoering van het bekervoetbal 1918/1919 is Ut Vijfde er niet in geslaagd om maar één ronde verder te komen. Er werd gelijkgespeeld tegen het immer lastige Dronrijp 8, maar gewonnen werd er van St jacobieparochie 6 en Friesland 9. Allemaal belofteteams en het is dan ook prijzenswaardig met welke instelling onze kameraden het veld betraden. Tevens kan Ted u mededelen dat de voltallige selectie van ut Vijfde (dit keer met aanhang) uitgenodigd is om ‘live’aanwezig te zijn bij de loting voor de 2e bekerronde in Zeist. Oud trainer Erik Roozeboom is daarbij voor één keer gastspreker. De KNB is hiervan inmiddels op de hoogte en heeft besloten dat het nu een 6 -daags festijn gaat worden .
 
Nu we het toch over goed nieuws hebben; Alle contracten met de spelers zijn symbolisch met 1 jaar verlengd. Sterker; er is zelfs nóg een keeper aangetrokken, namelijk Sido van der Ley. Ut Vijfde heet hem welkom, maar meer ook niet. U zult misschien wel denken; Ik ben dit verslag nu wel aan t lezen, maar waar blijven de grappen??? Tsja, beste en oplettende lezers en lezeresjes, Ted van Driel heeft onlangs een beoordelingsgesprek gehad en dat zag er niet al te best uit. Uit respect voor de betrokkenen kan ik er niet inhoudelijk op ingaan, maar afgesproken is dat ondergetekende zich gedurende dit seizoen louter en alleen richt op het voetbal en de daarbij behorende prestaties van Ut Vijfde en eventuele randzaken intern houdt. Mocht u na het lezen van deze laatste zin afhaken dan heb ik daar alle begrip voor.
 
Hoe dan ook, zoals gezegd, Ut Vijfde leverde een prima prestatie door verder de bekeren en afgelopen zondag stond dan eindelijk het 1e competitieduel op het program. Uit tegen het vermaledijde Bergum 3. Oplettende lezers die graag op zaterdag willen weten wie er spelen en dus de website bezoeken zagen een vreemd verschijnsel  op de website van LAC Frisia 1883. Bij tal van spelers stond de cryptische omschrijving ‘HW’achter de naam. HW, zult u denken?? Wat zulen we nu beleven?? Maar wat betekent dat nu exact, HW?? De groepsapp raakte oververhit door alle mogelijke betekenissen. Hier een opsomming;
Heel Warm
Hoi Willem
Half Water
Hoog water
Hoogst Waarschijnlijk
Hasje Wenou
Houten Wankje
Haal Wei Wel Wop, weest wel?
Hest Weukt?
Haardroger Wergeten
Halalvlees Wekker
Halfpension Wolpension?
Handen Wopmekaar
Handskoene Wet?
Hardgekookt Wei?
Hier en Waar
Hieperdepiep Woera!!
 
Haarlems Wagblad?
Halfuur Wachten?
Heer en Weester
Handtas Weg?
Handhaving Wijfdeklasse?
 
Ja, beste mensen, verwarring alom. De gesprekken zondagochtend voorafgaand aan de uitwedstrijd in en tegen Bergum, gingen dan ook niet over het mooie weer die dag, maar over deze afkorting. ‘He Koos, hestou oek een H’ Wtsje achter dien naam staan, juh? Ja, beste lezeresjes en dan moest de wedstrijd nog beginnen. Ook leider Gerton, verantwoordelijk voor deze ontstane situatie, hulde zich in stilzwijgen. Ook een appje naar diens lieftallige vriendin leverde niets op. ‘we mutte t maar afwachte’, was de nuchtere reactie van keeper Anne. ‘t Staat nu eenmal wel of niet achter dien naam, kest dr niks meer aan verandere, we komme dr toch niet achter’. En met deze wijze woorden, zoals we dat gewend zijn van Anne, vertrokken de ideale schoonzonen naar Bergum. Op het heerlijk bespeelbare hoofdveld van Bergum en in ‘n heerlijk strak zonnetje, trapen de koempels van Ut Vijde af. Dat aftrappen deed ut vijfde ogenschijnlijk makkelijk en vol zelfvertrouwen, maar ja doorbekeren is dan ook niet niks. Dat het bereiken van de 2e ronde Ut Vijfde een onoverwinnelijk gevoel gaf, viel af te lezen in de eerste minuten van de wedstrijd. Een heerlijke aanval op links met Marcel Broersma in de hoofdrol, werd genadeloos afgestraft door Robert Jan Sponselaar. De wedstrijd was nog amper begonnen. De 1-1 was daarentegen een aardig schot van de gasten en dat gaf Burgum toch weer de hoop dat er wellicht wat meer in zat. Maar het bleef tot de rust bij 1-1, alle grote kansen ten spijt. De 2e helft mocht ook René Dijkstra invallen, zwaar geblesseerd geraakt aan zijn linkerhand tijdens een bekeronderonsje. Hij stond daardoor een week of drie aan de kant. ‘Nou da’s geen pretje hoor, 3 weke aanne kant. Overdag gaat t nog wel hoor, maar ‘s avonds is het behoorlijk kil aanne kant  en rustig vooral. D’r is ‘s nachts niks te beleven en ik verveelde mie te pletter’.
Hoe dan ook. Dijkstra viel verdienstelijk in maar kon niet voorkomen dat Bergum op een 2- 1 voorsprong kwam, met nog n half uur te spelen. Een doldwaas eigen doelpunt bracht de spanning weer geheel terug en met nog n kwartier te spelen stond het dus alweer 2-2. Een grote blunder van de Burgumer keeper zorgde evenwel voor de 2-3. .De genoemde keeper maakte een grote inschattingsfout die door Koos op juiste waarde werd geschat. Als een volleerd acrobaat slalomde hij langs de keeper en zorgde derhalve voor de 2-3 eindstand. Prima pot, een prima instelling en een fantastisch keepende Anne De Vries die gelukkig de Hele Wedstrijd speelde…….
 
Ted van Driel
 

Afdrukken

Bcl
Textielstra
Adrenna
Veltman Footer
Ing
Vos

Contact

  • Contactgegevens
  • Routebeschrijving
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Inloggen / uitloggen

Volg Frisia