Succesvolle oefentrip veteranen Frisia naar Mallorca
Bron : Huis aan Huis  - foto : © persfoto

Succesvolle oefentrip veteranen Frisia naar Mallorca

LEEUWARDEN - Een delegatie van eeuwige talenten van LAC Frisia 1883 keerde donderdag 4 april terug van een een zeer geslaagde voetbalvijfdaagse in Mallorca.

Van bejaarden naar jongere ouderen

In 1966 opende bejaardentehuis Greunshiem de deuren. Toelating geschiedde op voorwaarde van  een gezondheidsverklaring. De mannelijke bewoners droegen een donker pak met daaronder een wit gestevend overhemd en een stropdas. Voor de deur stond veelal een goed geconserveerde DAF. Als er in die tijd een bewoner van het tehuis per fiets zou vertrekken met daarop een voetbaltas of een tennisracket in de fietstas dan zouden omstanders wellicht een melding doen van een 'verward persoon'.
Tegenwoordig is voor toetreding tot Greunshiem een verklaring nodig waaruit blijkt dat je niet gezond bent. De kleding van de zestigplusser is nu casual: jeans met daaronder sneakers. Op sportief gebied is er ook veel veranderd, zoals bij voetbalvereniging LAC Frisia 1883.

Veel animo voor trainingen

Er voetbalt veel jeugd op sportcomplex de Magere Weide. De tussengroep is minder vertegenwoordigd, maar het aantal ouderen is daarentegen groot en groeiende. Dat laatste blijkt op de trainingsdagen van de 55-plussers. Op drie dagen trappen gemiddeld zo'n achttien voetballers tegen de bal. Op de dinsdagochtend wordt vooraf koffie gedronken en na afloop van de training sluiten leden aan die niet meer actief voetballen. Zij willen op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en graag mee-eten van het gebak dat de ronde doet als er iemand jarig is geweest. De oudste actieve voetballer in deze groep, waarvan enkele spelers voorzien zijn van kunstheupen, is 81. Op de vrijdagen ligt het tempo van bewegen hoger. 

Alarm op Schiphol

Tijdens een derde helft, die alleen voorbehouden is aan de deelnemers op zondag, ontstond het idee een trainingskamp te beleggen op Mallorca. Het bleek geen loze gedachte. Binnen enkele dagen hadden zich vijftien liefhebbers tussen de 57 en 73 jaar aangemeld. Het merendeel behoort tot de pensionada's, is al opa en daarmee ingeroosterd voor een vaste oppasdag. De elektrische fiets en seniorenpas zijn populair in dit segment dat de sympathieke naam 'jongere ouderen' draagt. 
Dat de jarenlange deelname aan de voetbalsport sporen in het lichaam heeft achter gelaten bleek al op Schiphol. Enkele spelers met implantaten kwamen niet onopgemerkt langs de metaaldetector, maar na een nadere inspectie konden ze toch de reis vervolgen. 

Sport, cultuur en humor op Mallorca

Na de inkwartiering in een gerieflijk hotel werd al rond het middaguur een training gehouden op het sportveld van Magaluf. Gelet op het tijdstip was de tribune schaars bezet. De hesjes werden verdeeld en al vlot ontrolde zich een spannende onderlinge partij op het Spaanse kunstgras. De dagen daarop bestond het programma uit een mix van culturele, culinaire en sportieve elementen. Humor was het samenbindende element. Er werden excursies gemaakt naar een klooster, een kathedraal en het sfeervolle historische centrum van Palma. De tocht met de klassieke trein, voorzien van houten wagons, door een woud van citrusbomen naar het havenstadje Port Soller benadrukte dat Mallorca niet alleen een plek is van hamburgertenten en flippende jongeren die de zomermaanden het eiland bevolken. Voor een oefenpartij was het lastig de krachten te meten met een locale ouderenvereniging. Alle werklieden waren broodnodig om de plaatselijke horeca weer klaar te stomen voor het nieuwe toeristenseizoen. Er werd dus weer een onderlinge voetbaldemonstratie gehouden in de voorjaarszon. Op de vijfde dag keerde de groep huiswaarts met een trolley vol internationale ervaringen rijker. Tijdens de terugreis werden alweer plannen gesmeed voor een nieuw Zuid-Europees avontuur. Hoe ouder hoe gekker?

Afdrukken

Dijkstra
Textielstra
Adrenna
Veltman Footer
Ing
Vos 2

Contact

  • Contactgegevens
  • Routebeschrijving
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Inloggen / uitloggen

Volg Frisia